Skip to main content

Fiestas de Ciutadella de Menorca

San Juan / Sant Joan     23 y 24 de junio

 

 

Programa de festes

Es Be
Op2002 38
Op2007 138
Ss 2006 79
Ss 2006 92
Ss 2006 99
 

20 de juny

21.00 h Festers de Sant Joan a diversos punts de Ciutadella, amenitzats per diferents grups musicals.

21 de juny (des Be)

Vetlla des Be a cal caixer pagès de Migjorn, al carrer Orient, 51

22 de juny (des Be)

09.00 h Primer toc de fabiol al cal Caixer Senyor, c/ de Santa Clara, 29.

Al llarg del dia, la Comitiva recorrerà els carrers del centre històric de Ciutadella, visitaran l'Ajuntament, cal Bisbe, "Foc i Fum", l'Hospital Municipal, les entitats socials, les cases senyorials i les posades dels cavallers.

20.00 h Avellanes a l'avinguda de la Constitució. La Banda Municipal de Música actuarà al lloc habitual, davant el bar de Calós.

Quan la Comitiva i l'Homo des Be hagin fet totes les visites i el recorregut previst, tindrà lloc la beguda de cal Caixer Casat (av. Sant Antoni M. Claret, 113, 1r-C).

Acomiadament als seus domicilis del Caixer Capellà (plaça Menorca, s/núm) i del Caixer Senyor (c/ de Santa Clara, 29).

23 de juny - (Sant Joan)

14.00 h A cal Caixer Senyor (c/ de Santa Clara, 29), el fabioler demana permís per començar el replec de caixers i cavallers.

En haver-los arreplegat tots, tret del Caixer Senyor i del Caixer Capellà, té lloc el lliurament de la bandera de Sant Joan a cal Caixer Casat (av. Sant Antoni M. Claret, 113, 1r-C) per part de la dona d'aquest al Caixer Fadrí. Els darrers a ser arreplegats són el Caixer Senyor i el Caixer Capellà.

18.00 h Caragol des Born.

Després, diferents actes amb la qualcada de protagonista (vespres a l'ermita de Sant Joan de Missa, Corregudes a sa Plaça i Caragol de Santa Clara), que acaben, ja de matinada, amb la beguda de caixers i cavallers a cal caixer senyor amb l'actuació de la Banda Municipal de Música a l'entrada del palau.

Quan són a Sant Joan de Missa, moment de tirar avellanes a la Contramurada.

24 de juny - (Dia de Sant Joan)

08.00 h El fabioler demana permís al Caixer Senyor, al domicili d'aquest, per tornar a començar el replec.

Els actes del matí (proves dels Jocs as Pla, Corregudes a ses Voltes i Caragol de Santa Clara) acaben amb la beguda de caixers i cavallers a cal caixer capellà, després de la Missa dels Caixers a la Catedral.

17.00 h (aproximadament) Nova petició de permís del fabioler al caixer senyor per començar el replec de la tanda del capvespre.

Després, s'hi fan la Convidada a l'Ajuntament (plaça des Born), els Jocs des Pla, les Corregudes a sa Plaça i el Caragol de Santa Clara. I acaba, ja de matinada i després de la beguda de caixers i cavallers a cal caixer senyor, amb el darrer toc de tambor i fabiol a cal caixer capellà.

25 de juny

23.00 h: Castell de focs artificials, llançats des de la Punta Prima de la urbanització de Son Oleo.

 

La fiesta se inicia el domingo anterior al día 24 de junio, el «Día des Be». Un payés vestido con pieles de cordero, a la manera de san Juan Bautista, recorre descalzo las calles antiguas de Ciutadella, acompañado por los «caixers» también a pie, e invitando a todos a la fiesta que se acerca. El día 23, a las 2 en punto de la tarde, y en el palacio del «Caixer Senyor» (noble) que preside la fiesta el bienio correspondiente, se inicia la fiesta con el «primer toc», la primera vez que suena el «flabiol», una sencilla flauta hecha de caña que con un pequeño tambor irán marcando permanentemente el compás de la celebración.

Los escenarios principales y horarios aproximados de la fiesta son: Día 23: 14,00h. palacio del «Caixer Senyor»; 18,00h. Plaça des Born, donde caballos y jinetes demuestran sus habilidades y elegancia al ritmo del «jaleo», la música típica de la fiesta; 19,30h., ermita rural de Sant Joan de Missa, a 3 kilómetros de Ciutadella; 21,00h. calle de Ses Voltes, plaza de la Catedral; 23, 30h. estrechas calles medievales entre Ses Voltes y el museo del Bastió de Sa Font y Santa Clara.

Día 24: sobre las 10,00h. pruebas de los juegos medievales en el Pla de Sant Joan, en el puerto de Ciutadella. Se repiten los actos de la noche en las calles medievales. Por la tarde, a las 18,00h. se celebra «la convidada», donde el jinete noble invita al Ayuntamiento a contemplar los juegos que se celebraran en Es Pla una hora más tarde. Estos juegos son la parte más espectacular y peligrosa de la fiesta, y en ellos participan los jinetes más veteranos. Consisten en tres pruebas de habilidad ecuestre: «Ensortilla», prueba de equilibrio y puntería; «rompre ses carotes», prueba de habilidad por parejas; y «córrer abraçats», la prueba más peligrosa, en que dos caballos se lanzan al galope pegados mientras sus jinetes se abrazan.

La bebida típica de la fiesta, y de las otras fiestas populares de la isla, es el «gin», la ginebra heredada de los ingleses, que se toma con limonada o zumo de limón natural. En casi todos los pueblos de la isla esta mezcla se denomina «pomada».

En Sant Joan y en el resto de celebraciones estivales, el caballo de raza menorquina es uno de los protagonistas principales, aunque participan también caballos de otras razas. El caballo de raza menorquina, reconocido oficialmente como de raza autóctona en 1989, debe ser totalmente negro, esbelto, de ojos redondos y mirada viva, musculoso y potente, de extremidades largas, carácter noble, enérgico y potente y estampa elegante y rústica. Es apto para cualquier tipo de doma, para el uso de la silla y del enganche. La Asociación de Criadores y Propietarios de Caballos de Raza Menorquina trabaja con esfuerzo por la mejora genética de estos caballos, muy apreciados por los criadores europeos, sobretodo catalanes, alemanes e italianos. La raza es de origen berberisco según los últimos estudios, y es uno de los pocos caballos totalmente negros que se conservan en Europa. Como tradicionalmente los trabajos del campo se realizaban con asnos, el caballo se ha mantenido esbelto y de movimientos ágiles, presentando hoy ejemplares de gran belleza en continua revalorización.

El patrón se repite en las fiestas patronales de las otras poblaciones, donde el «Caixer Senyor», el noble, es sustituido por el «Caixer Batle», el alcalde o un miembro de la Corporación Municipal.

La fiesta patronal de la isla se celebra el 17 de enero, Sant Antoni. Ese día se rememora la llegada de las tropas del rey catalano-aragonés Alfonso III el Liberal, en 1287. En ese momento la isla se incorporó a la corona de Aragón, después de haber estado bajo dominio musulmán durante casi 400 años

 

Playas de Menorca

Restaurantes

Alimentación

Alojamientos

Ocio nocturno

Ocio, cultura y deporte

Servicios

Tiendas

Monumentos

Pueblos